Devletlerin kamusal mal ve hizmet sunabilmesi için ihtiyaç duyduğu finansman bilgi kaynakları arasında en önemli payı vergi gelirleri oluşturmaktadır. Birçok ülkede olduğu gibi Singapur’da da vergiler beyan esasına göre tahsil edilmektedir. Singapur’da beyan sistemini basitleştirmek ve etkili bir şekilde kullanmak amacıyla birçok düzenleme yapılmıştır. Bu bağlamda, sistemin doğru bir şekilde işlemesini sağlayacak programlar oluşturularak, mükellefler üzerindeki vergi baskısını kontrol etmek için etkin bir vergi denetim sistemi geliştirilmeye çalışılmıştır. Gelişen bilgi iletişim teknolojileri ile birlikte, denetim yöntem ve tekniklerinde değişimler yaşanmış ve özellikle, mükelleflerin kendilerini geliştirmelerine ve vergiye gönüllü uyumlarını artırmaya yönelik düzenlemeler hayata geçirilmiştir.
Çalışmanın amacı, Singapur’da bilgi iletişim teknolojilerinin vergilendirme ve denetim alanında ne gibi katkılar sağlandığının değerlendirilmesidir. Singapur’daki bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızla yaygınlaşması, vergi denetim alanında özellikle verimli ve şeffaf bir hizmet sunulmasını sağlamıştır. Mükellefler, vergilerini önceden vergi dairelerine giderek ve çeşitli aksaklıklarla karşılaşarak ödemekteydi. Ancak vergi ödemeleri, günümüzde vergi dairelerine gidilmesine gerek kalmadan bilgi iletişim teknolojileri sayesinde hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Denetim sürecinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı, vergisel işlemlerin kayıt altına alınmasını sağlayarak, denetim elemanlarının denetim işlemlerini kolaylaştırmış ve iş yükünü azaltmıştır. Sonuç olarak, Singapur’un güveli dijital sistemlere sahip bir ülke olduğunu ve bu alanda örnek alınabileceğini söylemek mümkündür.
Among the sources of financing information that states need to provide public goods and services, tax revenues constitute the most important share. As in most countries, taxes are collected on a declaration basis in Singapore. Many regulations have been made in order to simplify and use the declaration system effectively in Singapore. In this context, programs have been created to ensure that the system operates correctly and an effective tax audit system has been developed to control the tax pressure on taxpayers. Along with developing information communication technologies, audit methods and techniques have changed and regulations have been put into practice, especially to help taxpayers improve themselves and increase their voluntary tax compliance. The purpose of the study is to evaluate the contributions of information communication technologies in Singapore to taxation and auditing. The rapid spread of information communication technologies in Singapore has enabled the provision of particularly efficient and transparent services in the field of tax auditing. Taxpayers used to pay their taxes by going to tax offices and encountering various problems. However, tax payments can now be made quickly thanks to information communication technologies without having to go to tax offices. The use of information communication technologies in auditing processes has facilitated the auditing processes of the audit staff and reduced their workload by ensuring that tax transactions are recorded. As a result, it is possible to say that Singapore is a country with secure digital systems and can be taken as an example in this field.