Ülkelerin sosyal ve ekonomik açıdan sürdürülebilir ekonomik kalkınmalarını hızlandırılabilmesi ve kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi için en önemli konulardan biri kadınların işgücüne katılımıdır. Ekonomik özgürlüğe, sosyal statünün artmasına, yeni bir sosyal çevrenin kazanılmasına, özgüvene ve kişisel gelişime katkı, ancak kadınların çalışma hayatına dahil edilmesiyle sağlanabilir.
Günümüzde ekonomik büyümede önemli etkisi olan kadın istihdamı, ülkeler için önemli bir konu haline gelmiştir. Bu bağlamda araştırmanın amacı kadın istihdamının Türkiye’de ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. 1990-2019 yılları arasında Vectör Otoregresyon (VAR) yöntemi ile analiz edilen çalışmada elde edilen bulgular; 1990-2019 dönemi içerisinde Türkiye ekonomisinde ekonomik büyümenin kadın istihdamının bir nedeni olduğu ve kadın istihdamı ile ekonomik büyüme arasında ters yönlü bir ilişkinin varlığıdır. Elde edilen bu sonuçlar, Türkiye’de analiz edilen dönemde gerçekleştirilen ekonomi politikaları ve Türk toplumunun kültürel yapısı ile yakından ilişkilidir.
One of the most important issues for countries to accelerate their socially and economically sustainable economic development and achieve their development goals is the participation of women in the workforce. Contribution to economic freedom, increase in social status, acquisition of a new social environment, self-confidence and personal development can only be achieved by including women in working life.
Today, women's employment, which has a significant impact on economic growth, has become an important issue for countries. In this context, the aim of the research is to reveal the effects of women's employment on economic growth in Turkey. The findings obtained in the study analyzed with the Vector Autoregression (VAR) method between 1990-2019; In the 1990-2019 period, the economic growth in the Turkish economy is a cause of women's employment and there is an inverse relationship between women's employment and economic growth. These results are closely related to the economic policies realized in the analyzed period in Turkey and the cultural structure of the Turkish society.